torstai 3. maaliskuuta 2011

Kambodzan keskiöstä korruptoituneen poliisin syliin.

Hyvää päivää, ilmoituksia tapahtuneista tapahtumista, pitkästä aikaa!

 Ensimmaisen bungan terassilta.


Phnom penh oli välissä ja nyt loikoillaan sihanoukvillen otres beachin itäisimmässä kolkassa. Täältäkin ollaan jo huomenna lähdössä, joten käydäänpä kiinni edellisiin päiviin.

Phnom Penhin yleisnakymaa keskustasta.


Vaikea pukea sanoiksi phnom penhin muutamaa ensimmäistä päivää, tiesimme sen olevan vain pakollinen välivisiitti killing fieldseineen. Aluksi poimimme vain läheltä keskustaa lonely planetin suositteleman royal guest housen, joka oli hyvä ja hintavahko. Laosin viisumit oli myös hankittava pääkaupungista, niissä menee muutama päivä aina. Odotimme myös Suskua mukaan matkaseurueeseemme ja tiesimme olevamme ainakin 3 yötä kaupungissa. Muuten suunnitelmat pitivätkin paikkansa, mutta klm:n lennot ryssivät niin pahasti, että susku myöhästyi bkk-phnom penh koneesta! No pate ja keisari lähetettiin etujoukoissa sihanoukvilleen ja minä jäin päiväksi lisää pääkaupunkiin odottamaam seuraavalla lennolla saapuvaa vahvistusta. Jätin myös oman visanini hankkimisen sihanoukvilleen, ettei kenenkään tarvitsisi yksin sitä hoitaa.. Hoitui täältäkin, mutta maksaa 5$enemmän ja vie kolme päivää, ei ongelma meille.

Nain me muutetaan.


Käytännön asiat olivat menneiltä päiviltä varmaan siinä, killing fieldsejä ja s21 kidutusmuseota en voi kenellekään suositella. Ne eivät näytä miltään, kerro paljoakaan ja ovat vain surullisia paikkoja. Vaikea keksiä syitä phnom penhissä vierailulle, paitsi että se on välietappi tässä maassa jokaisen siirtymän yhteydessä. Samaa sanoi "suomi bar" guest housen pitäjä timo, joka oli asunut siellä jo pari vuotta. ..jos nyt miettii parhaita nähtävyyksiä, niin liikenne nousee kaiken ylitse;) se on täällä melkoista taidetta, ainoa sääntö on yliajokielto. Toivottavasti autot pysyvät harvinaisina skoottereihin verrattuna, muuten kukaan ei liiku mihinkään. Kesti hieman ennen kuin opimme edes katua ylittämään.. Keskelle pahintakin ruuhkaa kuuluu vain kävellä ja sinua väistellään, kukaan ei kuitenkaan pysähdy. Väärää kaistaakin voi ajaa, kunhan väistää herkemmin kuin toiset!

 Kuulusteltavien "huoneet".


 S21:n taidenayttelyn satoa.


 Killingfieldsilla ei tarvita muovikalloja.


Lapsiin ei kannata tuhlata luoteja.


 Kuulusteluhuoneen sisustus.


 Kuulusteltavia saatettiin pakkokylvettaa.


 Kimppakahleet


S21:n pihapiiri


Täällä sihanoukvillessä päätimme vuokrata skootterit, kun liikenteessä näytti olevan alle 78476234 skootteria kerralla ja se on taas sallittua. Täällä kambodzassa kun vaihtelee usein alueet, joissa turistit saavat vuokrata mopoja. Ymmärrän hyvin, koska kuollut turisti on huono turisti. Vuokratessa saimme myös kultaisen neuvon puhua vain suomea poliiseille, englantia ei kannattaisi ymmärtää, tai joutuisi maksamaan. No neuvohan tuli tarpeeseen, meidät pysäytettiin parin britin kanssa samassa kohtaa pientareelle. Onneksi tajusimme olla ymmärtämättä "do you speak english?" kysymyksen, ymmärtämättömyys tosin oli vaikeaa aluksi, kun oikeasti ymmärsimme jokaisen sanan:) Keisari ja minut kuskeina viitottiin sivummalle ja kyseltiin ajokorttia, emme tietenkään ymmärtäneet mitään.. Sitten selitettiin, että 10$ molemmilta kortitta ajosta.. Levittelimme käsiä ja puhuimme suomea. Äkkiä hinta tippui viiteen dollariin, mutta emme ymmärtäneet sitä, ennenkuin poliisi piirsi summan kynällä käteensä, jatkoimme käsien levittelyä ja suomen puhumista.. Täällä tarvitaan jokin "cambodian driving license" tjsp, joten edes mukana olemattomien korttien näyttäminem ei tietenkään olisi auttanut, virkapukuisia rosvoja kun olivat. Paikallisia ei tietenkään pysäytetty, kyse oli helposta turistien putsauksesta. Kun emme suostuneet mitään ymmärtämään ja britit olivat vitosensa maksaneet alkoivat poliisitkin pitkästyä. Lainasin poliisin kynää ja koitin piirtää käteeni ajokortin kuvaa, koska poliisi oli esittänyt omaansa esimerkkinä, että tajuaisimme mitä he haluavat. Suttasin kättäni ja kirjoitin siihen myös "hotel" ja vedin nuolen ajokorttiin. Esittelin sitten innokkaasti kättäni poliisille ja toistelin sanaa hotel ja osoittelin "hotellimme" suuntaan. Poliisit koittivat vielä selittää että kortin pitäisi olla mukana, mutta emmehän me sitä ymmärtäneet:) tuskastuttuaan ymmärtämättömyyteemme ja muiden turistien poistuttua poliisit lopulta luovuttivat ja huitoivat meidät matkaan.. Olimme VOITTAJIA! Saimme kerrankin oltua kieroja huijareita kierompia ja näyteltyä itsemme voittajiksi, jouduimme hymyilemään!

 Tyylikkaat mopoilijat.


Pari ensimmäistä yötä olimme melkoisen nihkeässä bungalow kylässä, jossa ei hinnan lisäksi ollut oikein mitään oikeaa vikaa, emme vain päässeet fiilikseen. Kuitenkin kaikista kauimmaisessa kolkassa otres beachia oli todella söpö resortti meitä odottamassa! N.6-8 km keskustasta viimeisenä paikkana tien päässä on cinderella beach resort, täällä olemme onnellisia:) todella hienot bungat, hieno ja autio ranta, eikä häiriötekijöitä. Ainoa miinus on veden ja oluen 25senttiä korkeampi hinta kuin muualla. Oman mausteensa paikkaan tekevät kaksi kertaa päivässä rantaa pitkin ohi kulkevat lehmät. Kolme metriä ensimmäisitä bungaloweista kulkee päivittäin 20 lehmää laitumelle ja takaisin, eikä ketään kiinnosta, alla oleva kuva kertoo tarkemmin. Täällä kuljetaan mistä pystytään! Paikan omat vahtikoiratkin tykkäävät paimentaa ohi kulkevaa laumaa. Näin kaukana kylästä kun ei ole perinteistä vartijaa öisin, sitä roolia hoitavat pari koiruutta. Olemme pysyneet turvassa.

 Bungalowin sisustus.


Kotoisat lemmukat matkallaan.


Mennessäni yöllä vessaan, pelästyin kovasti. Jätin oven auki ja ihmettelin mikä sinne ovelle kiirehti kauheaa vauhtia minun mentyä vessaan. Takaisin tullessa huomasin toisen koirista makaavan oviaukossa vahdissa. Suljettuani oven se oli tyytyväinen ja poistui oven edestä toisaalle.

Huomenna meidän pitäisi olla kylällä 0930 ja bussissa matkalöa phnom penhiin 1000. Pääkaupungissa joudumme olemaan yhden yön, josta matkan olisi tarkoitus jatkua kohti eteläistä Laosia ja neljää tuhatta saarta, jotka mekong joessa tunnetaan paremmin alueena shi pan don. Saa nähdä saammeko kyydin ajoissa täältä pois, vai joudummeko kävelemään. Pitää herätä tarpeeksi ajoissa, täällä kun ei tiedä sopimisesta huolimatta mikä tilanne lopulta huomenna on;)

Nyt vielä viimeiset imaisut raikasta merituulta ja viimeiset löhöilyt rannalla. Nautimme ja suuntaamme kulkumme pian kohti seuraavaa valtiota, joka saa kunnian vastaanottaa Keisarillisen saattueen!

 Seuraavalla rannalla ei ollut enaan ketaan/mitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti